Pajovic: Uskoro i albanski jezik u CG parlamentu

June 23, 2016   | news

Meta-PajovicPredsjednik Skupštine Darko Pajović, u razgovorima sa državnim čelnicima Albanije, u Tirani najavio da će crnogorski parlament pozitivno odgovoriti na inicijativu poslanika albanskih nacionalnih partija – da se poslanicima albanske nacionalnosti u Skupštini Crne Gore omogući upotreba maternjeg jezika. Pajović se danas, nakon prisustva sjednici parlamenta u Tirani, na kojoj je ratifikovan Protokol o pristupanju naše zemlje NATO-u, sastao sa kolegom, Ilirom Metom, albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Bujarom Nišanijem.

Albanski zvaničnici čestitali su Pajoviću izbor na jednu od najvažnijih i najodgovornijih pozicija u državi i poželjeli mu uspjeh u radu. Takođe,

Pajović i njegovi albanski sagovornici izrazili su zadovoljstvo odličnim dobrosusjedskim odnosima koje prožimaju uzajamno pomaganje, povjerenje i uvažavanje, te dogovorili naredne aktivnosti koje će dodatno produbiti i obogatiti odnose Crne Gore i Albanije, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Pajović je pozvao Metu da posjeti Crnu Goru, a dogovoreno je i intenziviranje saradnje Odbora za međunarodne odnose dva parlamenta, posebno iz oblasti pristupanja EU, gdje crnogorska iskustva mogu biti od velikog značaja za Albaniju koja se nada skorijem otvaranju pregovora.

Rama: Albanski u CG parlamentu pokazuje veliko poštovanje

Rama-Pajovic

Pajović je, kako je saopšteno, zahvalio albanskom premijeru Ediju Rami na kontinuiranoj podršci Albanije u procesu našeg pristupanja NATO-u, istakavši da je podrška susjeda dodatni podsticaj u integrativnim evropskim i evroatlantskim procesima.

„Pajović je izrazio nadu da će Albanija, u što skorijem periodu, dobiti zeleno svjetlo od EU za otvaranje pregovora, jer pristupni pregovori donose nove odgovornosti, ali i podstrek za dinamiziranje evropskog integracijskog cilja. Pajović istakao da će Crna Gora, kao dobar komšija i prijatelj, da podijeli svoja iskustva iz procesa vođenja pregovora sa EU, imajući u vidu da je Crna Gora duboko zakoračila u proces pregovora“, navodi se u saopštenju.

Rama je istakao da se posjeta Pajovića događa u jednom važnom periodu, kako za naše dvije države, tako i za Sjevernoatlanski savez.

„Naglasio da će Albanija, kao veliki prijatelj i dobar susjed, današnjom ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u poslati poruku i ostalim partnerima da u što skorijem periodu završe interne procedure ratifikacije, jer članstvom Crne Gore u NATO ne dobijaju samo Crna Gora i region, već i cijela Alijansa“, saopšteno je nakon razgovora

Pajovic-Rama

Ističući bliskost dvije države, Rama je izrazio posebno zadovoljstvo informacijom da će uskoro poslanicima albanskog porijekla u Skupštini Crne Gore omogućiti stalna komunikacija na maternjem jeziku.

„Naglasio da je to možda mala tehnička stvar, koja ukazuje veliko poštovanje, a da će građani naše dvije države „između poštovanja i hljeba, prije izabrati poštovanje“, navodi se u saopštenju.

Pajović i Rama saglasni su da Crna Gora i Albanija dijele zajedničku kulturu, istoriju, vrijednosti i međusobno povjerenje, te da postoji odlična osnova za dalje i produbljenije razvijanje odličnih bilaterlanih odnosa. Istaknuto je da su mogućnosti unaprjeđenja saradnje posebno velike u oblasti ekonomije i održivog razvoja, odnosno zajedničkim održivim projektima u oblasti Skadarskog jezera, rijeke Bojane i Prokletija.

Nišani: Albanija, prva susjedna država koja je ratifikovala protokol

Nishani-Pajoviq-Peroviq

Pajović se sastao i sa predsjednikom Albanije Bujarom Nišanijem i zahvalio na podršci Albanije u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u.

„Pajović je istakao da je stupanjem na dužnost predsjednika Skupštine preuzeo veliku odgovornost, ali i obavezu kontinuiteta i dodatnog unapređenja dobrih bilateralnih odnosa između dvije države. Kao posebno pogodne oblasti, koje su od značaja za život građana dvije države, ali i jačanje međusobnog povjerenja, Pajović istakao oblasti ekonomije, s posebnim naglaskom na projekte održivog razvoja i valorizacije prirodnih bogatstava koje Crna Gora i Albanija dijele prije svega u pograničnoj oblasti“, saopštili su iz Skupštine.

Nishani-Pajoviq-Tirana

Predsjednik Nišani je, kako se navodi, istakao da je posebno zadovoljan što je Albanija prva susjedna država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

U crnogorskoj delegaciji, pored Pajovića, na sastancima i zasijedanju albanskog parlamenta, bili su i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković i ambasador Crne Gore u Tirani Ferhat Dinoša.

Izvor: RTCG