Turistički poslenici u Ulcinju ne broje turiste već prazne krevete

July 2, 2016   | news

Plazha-madhe-Ulqin.1Tu­ri­stič­ki po­sle­ni­ci u Ul­ci­nju pr­vih ne­dje­lja ljet­nje se­zo­ne umje­sto tu­ri­sta bro­je pra­zne kre­ve­te. Broj go­sti­ju je znat­no ma­nji od oče­ki­va­nog, a to se naj­bo­lje vi­di na mno­go­broj­nim ku­pa­li­šti­ma i grad­skim uli­ca­ma na ko­ji­ma su iz­o­sta­le gu­žve uobi­čaj­ne za ovo do­ba go­di­ne. Dok je u ho­tel­skom smje­šta­ju ko­li­ko -to­li­ko bo­lja si­tu­a­ci­ja pri­vat­ni sta­no­dav­ci ima­ju raz­lo­ga za bri­gu. Smje­štaj­ni ka­pa­ci­te­ti u tom sek­to­ru su sko­ro pa pra­zni jer se tek u ju­lu oče­ku­je pr­vi ozbilj­ni ta­las tu­ri­sta. Sa­da vla­sni­ci smje­šta­ja, ka­ko ka­žu, umje­sto tu­ri­sta bro­je pra­zne kre­ve­te. Na­ža­lost, u lo­kal­noj Tu­ri­stič­koj or­ga­ni­za­ci­ji još uvi­jek ni­je­su po­če­li da iz­da­ju sa­op­šte­nja o bro­ju tu­ri­sta pa je te­ško utvr­di­ti ko­li­ko je ta­čan broj go­sti­ju ko­ji se tre­nut­no od­ma­ra­ju u naj­ju­žni­joj op­šti­ni. Ova­ko sla­ba po­sje­ta pr­vih da­na ju­la za­bri­nu­la je po­je­di­ne tu­ri­stič­ke rad­ni­ke. Di­rek­tor HTP-a „Al­ba­tr­tos“ Dže­mal Bu­ša­tlić ka­zao je za „Dan“ da ni­je za­do­vo­ljan po­sje­tom u ma­ju i ju­nu i da je pred­se­zo­na pod­ba­ci­la.
– Ima­mo go­sti­ju ali ne ko­li­ko smo oče­ki­va­li. Pro­blem su maj i jun, ali u ju­lu i av­gu­stu se sva­ke go­di­ne tra­ži kre­vet vi­še. Ka­da se sve sa­be­re pi­ta­nje je ka­ko po­pu­ni­ti ka­pa­ci­te­te i u pred­se­zo­ni da bi smo na kra­ju ima­li uspje­šnu se­zo­nu. Mo­žda je ove go­di­ne i pr­ven­stvo u fud­ba­lu, mje­sec Ra­ma­za­na i ne­sta­bil­no vri­je­me uti­ca­lo na ukup­nu po­sje­tu ali u sva­kom slu­ča­ju go­sti­ju je ma­nje – ka­že Bu­ša­tlić. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma u ho­te­lu „Alab­tros”, na či­jem je on če­lu, ove go­di­ne ima znat­no ma­nje tu­ri­sta iz Ru­si­je.
Da su fud­bal, vjer­ski pra­znik i lo­še vri­je­me za ovo do­ba go­di­ne uti­ca­li na osjet­no ma­nju po­sje­tu Ul­ci­nju sma­tra i di­rek­tor i vla­snik ho­te­la „Pa­la­ta Ve­ne­ci­ja“ u Sta­rom gra­du Ga­no Re­sul­be­go­vić.
– Po­sje­ta je sla­bi­ja ali smo mi u Sta­rom gra­du, ka­da se sve uzme u ob­zir, ipak za­do­volj­ni. Već za ne­ko­li­ko da­na oče­ku­je­mo da će­mo bi­ti pu­ni sve do po­lo­vi­ne sep­tem­bra. Mi­slim da su u prin­ci­pu ho­te­li­je­ri za­do­volj­ni, i mno­go za­do­volj­ni­ji od ko­le­ga iz pri­vat­nog sek­to­ra – tvr­di Re­sul­be­go­vić.
On je upo­zo­rio nad­le­žne da se po­za­ba­ve pi­ta­njem pre­gla­sne mu­zi­ke zbog ko­je bi, ka­ko je ka­zao, ove se­zo­ne mo­glo bi­ti do­sta pro­ble­ma. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma zva­ni­čan je po­da­tak da je iz­mje­re­ni ni­vo bu­ke dva pu­ta ve­ći od do­zvo­lje­nog.
– Ugo­sti­te­lji ko­ji pri­re­đu­ju mu­zi­ku mo­ra­li bi da zna­ju da je ma­nje go­sti­ju na­ma, ma­nje i nji­ma, i da tom lo­šom prak­som sva­ke go­di­ne či­ne ve­li­ku šte­tu tu­ri­zmu – is­ti­če Re­sul­be­go­vić ko­ji je po­hva­lio rad­ni­ke JP Ko­mun­la­ne djalt­no­sti ko­ji, ka­ko je re­kao, ove go­di­ne us­pje­va­ju da odr­že vi­sok ni­vo hi­gi­je­ne u gra­du.
Da pro­blem po­pu­nje­no­sti ka­pa­ci­te­ta ni­je isti u svim ul­cinj­skim ho­te­li­ma po­ka­zu­ju po­da­ci iz ho­te­la „Me­di­te­ran“ u ko­me je sve­ga pet od­sto slo­bod­nih le­ža­je­va. Do­bru po­pu­nje­nost bi­lje­ži i ho­tel „Otrant“ na Ve­li­koj pla­ži.
Vi­še vla­sni­ka pri­vat­nog smje­šta­ja sa­op­šti­lo nam je da ove go­di­ne u ju­nu ima­ju i do 30 od­sto ma­nje go­sti­ju. Sob­zi­rom na to da naj­ve­ći broj tu­ri­sta u Ul­cinj tra­di­ci­o­nal­no sti­že sa Ko­so­va tu­ri­stič­ki po­sle­ni­ci oče­ku­ju da će tek na­kon Ra­ma­za­na bi­ti zna­čaj­ni­ji pri­liv go­sti­ju. Iz Udru­že­nja za­ku­pa­ca pla­ža po­tvr­đu­ju da je po­sje­ta tu­ri­sta sla­bi­ja za 30 od­sto.
– Ne mo­že­mo bi­ti za­do­volj­ni po­sje­tom. Raz­lo­ga je mno­go ali mi­slim da je naj­vi­še pro­ble­ma pri­či­ni­lo lo­še vri­je­me. Čak 40 od­sto za­ku­pa­ca pla­ža u Ul­ci­nju još ni­je za­vr­ši­lo pri­pre­me i sre­đi­va­nje ku­pa­li­šta zbog ne­ko­li­ko olu­ja ko­je smo ima­li. Osta­li su za­vr­ši­li pri­pre­me i otvo­ri­li ku­pa­li­šta ali go­sti­ju je ma­lo. Ipak, već za ne­dje­lju da­na oče­ku­je­mo ve­li­ki ta­las tu­ri­sta, no to ne mo­že na­do­mje­sti­ti ono što smo iz­gu­bi­li u ma­ju i ju­nu – ka­že pred­sjed­nik Udru­že­nja i za­ku­pac pla­že „Ko­pa­ka­ba­na“ Pre­lja Škre­lja.M.K.

Komarc­i ­i n­apušte­na st­ok­a veli­ki probl­em

Prob­le­m n­apušte­ne stoke­ na putu k­ro­z naselje Štoj­ ­i ­ne­uo­bičaj­en­o veliki b­ro­j ­komaraca i ­ov­e sezone ­su­ najve­ći ­probl­emi koji­ bi mogli­ ­u­groziti nje­n normalan tok. Zb­og­ roj­ev­a ­komar­aca koji su­ s­e ­pojav­ili­ poslij­e obil­nih kiša čak ­25­ turista iz dva au­to kam­pa­ n­apistilo­ je­ nedav­no Ulcinj. ­Šta vi­še je­da­n turi­sta morao je­ da b­ud­e m­edicinsk­i zbri­nut nakon što ­je dobi­o a­lergij­sk­u ­reakciju­. Pr­edsjedni­k ­Udruž­enj­a ­zakupa­ca pla­ža Prelj­a Škr­elja kaže ­da­ nadležni ­iz Mors­kog dobra­ i­ lokaln­e upr­ave ni­su­ ­ispuni­li­ obeć­anja dat­a pri­je poče­tk­a sezone.
– ­Mi­ plaća­mo­ s­vakoja­ke takse, čak i ­za z­ap­rašiva­nje la­rv­i ­komaraca ali od t­oga n­ema niš­ta. Nema ­ni azila­ z­a n­apušt­en­e ­životinje­ i stoku iako je i ­to­ obećan­o.­ Nadležni ­nam sam­o uzim­aju pare ali ne č­ine niš­ta kako ­bi­ ­riješili ­ov­e velik­e ­probleme.­ To v­iše n­em­a nikakv­og smisla­ i­ nadle­žn­i moraju­ ­da­ reaguju­- ­poručuj­e Škrelja.

Izvor: DAN