Skupština: Rječnik uvrjedljiv za Albance i Bošnjake – Video

July 27, 2016   | news

Genci-Nimanbegu-GjeloshajPrijedlog Rezolucije o Rječniku CANU koju su inirali poslanici Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu stigao je i do plenuma.

Đeljošaj i Nimanbegu kažu da je prijedlog rezolucije znak njihovog protesta zbog uvredljivih šovinističkih definicija riječi koje se odnose na Albance.

Uvrijeđenim se, poručuju iz Bošnjačke stranke, osjećaju i pripadnici bošnjačkog naroda i građani islamske vjere. Dodaju da se radi o naučnoj sramoti. Poslanici su u jednom saglasni – Rječnik sadrži greške i trebalo bi ih ispraviti.

Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu predložili su rezoluciju kojom, kako su obrazložili, predlažu da poslanici ocijene neprimjerenim djelove rječnika CANU koji se tiču pojmova o Albancima, Malisorima, Bošnjacima, pripadnicima islamske vjeroispovijesti, ali i o pogrešnim istorijskim činjenicama o antifašizmu.

Poslanici su u jednom saglasni. Rječnik sadrži ozbiljne propuste i te greške treba ispraviti. Pitanje je međutim kako.

Predlagači rezolucije traže da novac za pripremu i objavljivanje korigovanog rječnika, u čijem bi pisanju učestvovao ukupni naučni potencijal Crne Gore, obezbijede Vlada i Skupština, a da Vlada ukoliko CANU ne uvaži rezoluciju, privremeno suspenduje njeno finansiranje.

TVCG

http://www.rtcg.me/upload/boxFileData/2016/07/26/187727/mila%20konvertovano.mp4