Beci: Pred izbore za asfaltiranje 150.000

July 28, 2016   | news

Safet-Beci-UlqinPred par­la­men­tar­ne iz­bo­re u ok­to­bru u Op­šti­ni Ul­cinj do­ga­đa­ju se par­tij­ska za­po­šlja­va­nja, ko­ja se re­a­li­zu­ju pre­ko ugo­vo­ra o pri­vre­me­nim i po­vre­me­nim po­slo­vi­ma ko­ja ni­su u skla­du sa za­ko­nom, re­kao je opo­zi­ci­o­ni kon­tro­lor u ul­cinj­skom Se­kre­ta­ri­ja­tu za fi­nan­si­je Sa­fet Be­ci (Gra­đan­ski po­kret URA).
On je obje­lo­da­nio do­ku­men­ta­ci­ju ko­ja do­ka­zu­je da je Se­kre­ta­ri­jat za upra­vu Op­šti­ne Ul­cinj sre­di­nom ju­na ove go­di­ne odo­brio pro­du­že­nje ugo­vo­ra o pri­vre­me­nim i po­vre­me­nim po­slo­vi­ma, kao i da je Op­šti­na do­ni­je­la od­lu­ku da iz bu­dže­ta iz­dvo­ji 150.000 eura za as­fal­ti­ra­nje lo­kal­nih pu­te­va pred iz­bo­re.
Za­po­šlja­va­nja su se de­si­la, iako je pred­sjed­nik op­šti­ne Na­zif Cun­gu 29. apri­la dao na­log star­je­ši­na­ma or­ga­na upra­ve da bez nje­go­ve i sa­gla­sno­sti Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja ne­ma no­vih za­po­šlja­va­nja.
-Za sva­ko no­vo za­po­šlja­va­nje neo­p­hod­no je pri­ba­vi­ti sa­gla­snost od Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja i Op­šti­ne Ul­cinj. Pred­u­ze­ći­ma ko­ja pri­stu­pe no­vim za­po­šlja­va­nji­ma bez pri­ba­vlje­ne sa­gla­sno­sti Op­šti­ne ob­u­sta­vi­će­mo sva pla­ća­nja, po svim osno­va­ma – na­veo je Cun­gu u do­pi­su ko­ji je upu­tio še­fo­vi­ma or­ga­na lo­kal­ne upra­ve.
Me­đu­tim, se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za upra­vu Astrit Ce­ka 17.ju­na upu­tio je na­čel­ni­ci­ma svih se­kre­ta­ri­ja­ta i slu­žbi do­pis ko­jim upo­zo­ra­va da no­va za­po­šlja­va­nja u or­ga­ni­ma Op­šti­ne mo­ra­ju bi­ti „uve­de­na u le­gal­ne pro­ce­du­re”. To se, ka­ko je na­veo u do­pi­su, u pr­vom re­du od­no­si na pla­ća­nje po­re­za i do­pri­no­sa.
Sa­fet Be­ci na­vo­di da je po­seb­no in­di­ka­ti­van i do­ku­ment Se­kre­ta­ri­ja­ta za fi­nan­si­je i bu­džet, po ko­me se za as­fal­ti­ra­nje lo­kal­nih pu­te­va za 25 da­na iz bu­dže­ta iz­da­va­ja 150.000 eura. Taj do­ku­ment od 11.ju­la ove go­di­ne pot­pi­sao je vr­ši­lac du­žno­sti se­kre­ta­ra Mu­sta­fa Go­ra­na, a za­ve­den je pod bro­jem 04-960/16.
-Po­treb­no je da za po­tre­be Op­šti­ne Ul­cinj pred­lo­ži­te pre­sjed­ni­ku Op­šti­ne da do­ne­se od­lu­ku o ob­ja­vlji­va­nju ten­de­ra za as­fal­ti­ra­nje lo­kal­nih pu­te­va iz pro­gra­ma za 2016.go­di­nu, či­ja se pred­ra­čun­ska pro­cje­nju­je na 150.000 eura. Sred­stva za re­a­li­za­ci­ju ovog po­sla su pred­vi­đe­na ovo­go­di­šnjim bu­dže­tom Op­šti­ne – uka­zao je Go­ra­na u do­pi­su.
U sa­op­šte­nju za „Dan” Sa­fet Be­ci je re­kao da je, pre­ma nje­go­vim sa­zna­nji­ma, po­tro­še­no pre­ko 130.000 eura za po­slo­ve as­fal­ti­ra­nja. U pr­vom re­du, u pi­ta­nju su ugo­vo­ri o as­fal­ti­ra­nju sklo­plje­ni sa fir­mom „Pu­te­vi Bar” doo.
-Ka­ko već mje­sec i po da­na oba­vljam funk­ci­ju po­moć­ni­ka se­kre­ta­ra za fi­nan­si­je u skla­du sa za­ko­nom o spro­vo­đe­nju fer i slo­bo­nih iz­bo­ra, že­lim da ka­žem da sa­rad­nja sa lo­kal­nom vla­šću ide ve­o­ma muč­no i to se naj­vi­še od­no­si na do­bi­ja­nje po­da­ta­ka iako od pred­sjed­ni­ka do­bi­jam usme­na uvje­ra­va­nja da ni­šta ne kri­ju – re­kao je Be­ci.
Je­dan od naj­ve­ćih pro­ble­ma ko­ji se zlo­u­po­tre­blja­va u po­li­tič­ke svr­he, od­no­sno ko­ji se ko­ri­sti za do­bi­ja­nje gla­so­va, pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma su par­tij­ska za­po­šlja­va­nja, ko­ja se re­a­li­zu­ju pu­tem ugo­vo­ra o pri­vre­me­nim i po­vre­me­nim po­slo­vi­ma ko­ji ni­su u skla­du sa za­ko­nom.
-To po­tvr­đu­je i do­pis od 17.ju­na 2016. broj 03-543/2016 od se­kre­ta­ra za upra­vu ko­ji upo­zo­ra­va pred­sjed­ni­ka op­šti­ne da ugo­vo­ri o pri­vre­me­nim i po­vre­me­nim po­slo­vi­ma ni­su u skla­du sa Za­ko­nom o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma i tra­ži od nje­ga da ovu pro­ble­ma­ti­ku uvr­sti u le­gal­nu pro­ce­du­ru. Me­đu­tim, i po­red to­ga i da­lje se pro­du­ža­va­ju ugo­vo­ri, ali sa­mo po­je­di­nim par­tij­skim dru­go­vi­ma – upo­zo­rio je Be­ci.
Na ovaj na­čin se, po nje­go­vom mi­šlje­nju, is­klju­ču­je mo­guć­nost da na sto­ti­ne dru­gih ne­za­po­sle­nih, ko­jih ih ima u Ul­ci­nju, bu­du u mo­guć­no­sti da uče­stvu­ju na jav­nom ogla­su o za­po­šlja­va­nju jer ugo­vo­rom o dje­lu se, bez pro­ce­du­re i kon­tro­le, za­po­šlja­va­ju sa­mo par­tij­ski po­dob­ni.
-Ta­ko­đe, imam sa­zna­nja da i u jav­nim pred­u­ze­ći­ma ima par­tij­skih za­po­šlja­va­nja, i po­red to­ga što je pre­sjed­nik za­bra­nio svim jav­nim pred­u­ze­ći­ma da za­po­sle no­ve rad­ni­ke bez sa­gla­sno­sti op­šti­ne i Mi­ni­stra­stva fi­nan­si­ja. O to­me svje­do­či nje­gov do­pis broj 01-887/16 od 29.apri­la 2016. go­di­ne – re­kao je Be­ci.
On sma­tra da pri­lo­že­na do­ku­men­ta­ci­ja de­man­tu­je čel­ni­ke op­šti­ne da ne mo­gu da za­po­sle ni­kog zbog dje­lo­va­nja po­moć­ni­ka se­kre­ta­ra za fi­nan­si­je.
-Još jed­nom po­na­vljam – ni­jed­no za­po­sle­nje, ko­je je u skla­du sa za­ko­nom, ne­ću sto­pi­ra­ti – ka­zao je Be­ci. M.V.

Kri­ju bu­džet­ske tro­ško­ve

Sa­fe­ta Be­ci tvr­di da, iako je pro­šao pri­li­čan vre­men­ski pe­ri­od, još ni­je do­bio in­for­ma­ci­je o iz­vr­še­nju bu­dže­ta, o po­re­skim du­žni­ci­ma i o ka­pi­tal­nim in­ve­sti­ci­ja­ma.
-Po mo­jim sa­zna­nji­ma, Op­šti­na pla­ni­ra da otvo­ri ten­der za as­fal­ti­ra­nje lo­kal­nih uli­ca u iz­no­su od 150.000 eura iako je u 2016. za tu namjenu po­tro­še­no 136.284 eura, dok je ovo­go­di­šnjim bu­dže­tom pred­vi­đe­no 150.000 eura. Ja­sna je na­mje­ra šta se že­li po­sti­ći ovim pred­iz­bor­nim as­fal­ti­ra­njem, a to je do­bi­ja­nje gla­so­va iako bi se bu­džet pro­bio u toj stav­ci – ka­zao je Be­ci.

Vlast bez iz­bo­ra

U mar­tu ove go­di­ne DPS, For­ca, DUA i ko­a­li­ci­ja „Za­jed­no za bu­duć­nost Ul­ci­nja” pot­pi­sa­li su spo­ra­zum i for­mi­ra­li vlast u ul­cinj­skoj op­šti­ni. Na for­mi­ra­nje ko­a­li­ci­je, ka­žu, bi­li su pri­nu­đe­ni zbog iz­la­ska iz po­li­tič­ke kri­ze, jer sa­vez for­mi­ran na­kon iz­bo­ra 2014.go­di­ne ni­je bio funk­ci­o­na­lan.
No­vi­na je da je Op­šti­na do­bi­la če­ti­ri pot­pred­sjed­ni­ka, jed­nog vi­še ra­ni­je – po jed­nog iz sva­ke čla­ni­ce ko­a­li­ci­je. Pred­sjed­nik Op­šti­ne je Na­zif Cun­gu iz For­ce, a pred­sjed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne Ljo­ro Nre­kić iz DPS-a.

Izvor: DAN