Ministarstvo: Neće biti gradnje na području Solane

August 10, 2016   | news

Marina-SpahicNa području ulcinjske solane neće biti gradnje i to definiše prostorni plan područja posebne namjene, kazala je, gostujući u Dnevniku TVCG, Marina Spahić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“To definitivno definiše prostorni plan područja posebne namjene. Ne postoji gradnja na ulcinjskoj Solani. Mislim da smo u Ministarstvu više puta to isticali zbog nerazumijevanja projektno planske dokumentacije”, istakla je Spahić.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore jedino je dostavilo ponudu na javni poziv za zakup imovine Solane “Bajo Sekulić”. Spahić je kazala da su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma time zadovoljni.

“Smatramo jako dobrim rješenjem što smo našli jedno preduzeće koje ima višedecenijsko iskustvo u upravljanju zaštićenim područjima. I tim ugovorom je, kao i prošlogodšnjim koji traje do 24. avgusta, predivđeno da NPCG sprovodi određene aktivnosti koje korespondiraju sa procesom upravljanja zaštićenog područja. Tako da, neformalno gledano, Solana već samim zakupom jeste zaštićeno područje”, kazala je Spahić.

Ona je istakla da u Agenciji imaju jasan stav prema pitanju zaštite biodiverziteta i valorizacije prirodnih vrijednosti. Kazala je da solanu treba prvo zaštiti na nacionalnom, a onda i na međunarodnom nivou.

“Proces zaštite jednog područja nije jednostavan. Studija zaštite treba upravo da sadrži elemente održive valorizacije i to su bili nedostaci studije koja je urađena za područja ulcinjske Solane i to su bile primjedbe koje je Ministarstvo iznijelo u procesu iz prethodnog perioda. Da bi uključili međunarodnu javnost i proces napravili još transparentnijim, Ministarstvo je zamolilo za pomoć Evropsku komisiju, pripremili smo projektni zadatak, i od septembra očekujemo njegovu realizaciju, a rezultat tog projektnog zadatka će biti finalizacija studije zaštite koja će dati ove elemente, način na koji treba održivo valorizovati ovaj prostor”, kazala je Spahić.

Drugi korak, kako je navela, je usvajanje prostorno planske dokumentacije u narednom periodu.

“Dva ključna dokumenta su prostorni plan posebne namjene za obalno područje, koji nedvosmisleno prepoznaje ovo područje kao zaštićeno, i prostorno urbanistički plan za opštinu Ulcinj, po kome je to područje definisano kao park prirode”, rekla je Spahić.

Kazala je da Solana predstavlja izazov za Crnu Goru i međunarodnu javnost, što je Ministarstvo dokazalo predstavljanjem projekta Ulcinjske solane na Bijenalu u Veneciji.

Ona je naglasila da je proizvodnja soli neophodna, jer je u pitanju vještački ekosistem.

“Svako drugo rješenje je kratkoročno. Dugoročnoj zaštiti biodiverziteta vodi jedino pokretanje proizvodnje soli, jer su sve te aktivnosti koje s tiču proizvodnje soli – upumpavanje slane vode, ispumpavanje slatke, vezane direktno za očuvanje biodiverziteta. Piranska solana u Sloveniji predstavlja odličan primjer razvoja prirodne djelatnosti očuvanja biodiverziteta i upravo iz tog razloga su predstavnici Ministarstva turizma prošlog mjeseca posjetili tu solanu da bi se upoznali sa proizvodnim mogućnostima i vidjeli da li je taj model proizvodnje primjenljiv na solanu u Crnoj Gori”, navela je Spahić.

NPCG: Nastavljamo tamo gdje smo stali

Stečajni upravnik ulcinjske Solane, Ognjen Jovović, smatra da u ovom momentu od upravljanja NPCG nema boljeg rješenja u cilju očuvanja biodiverziteta i svih resursa Solane. On je za Dnevnik TVCG saopštio da bi ugovor sa tim preduzećem koje je bilo i dosadašnji zakupac ulcinjske Solane, trebalo da bude produžen 24. avgusta.

U NPCG poručuju da će nastaviti da rade tamo gdje su stali, a u lokalnoj samoupravi da na njihovu podršku i u narednom periodu mogu da računaju.

RTCG

http://www.rtcg.me/upload/boxFileData/2016/08/9/189566/natasa%20M%20TVCG.mp4