Cungu potvrđuje stvavove vezano za pitanje Valdanosa

September 9, 2016   | news

Nazif-Cungu-Qendrimi-ValdanosiOpština potvrđuje stvavove vezano za pitanje Valdanosa

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, sastao se danas sa predstavnicima Udruženja za povraćaj Maslinade Valdanos, koji su izrazili interesovanje za upoznavanje sa Prostorno urbanističkim planom Opštine Ulcinj, koji je u završnoj fazi, kao i sa posjetom premijera Đukanovića Opštini Ulcinj.

Predsjednik Cungu, je i na ovom sastanku ponovio stavove lokalne uprave koji su neizmjenjeni, a tiču se očuvanja Maslinade Valdanos, njenog vraćanja bivšim vlasnicima. Nakon razgovora donijeti su određeni zaključci.

Nazif-Cungu-Qendrimi-Valdanosi-1

Dogovoreno je da se održi sastanak između predstavnika Opštine Ulcinj, bivših vlasnika, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za nekretnine CG, radi dogovora o mjerama za rješavanje po zahtjevima bivših vlasnika za povraćaj Maslinade Valdanos. Jednoglasno je zazet stav da se Maslinada Valdanos proglasi zaštićenom zonom, u skladu sa zakonom, odnosno da se u njoj zabrani bilo kakav oblik izgradnje Bivši vlasnici su izrazili spremnost da za povraćene maslinjake izvrše pravičan povraćaj naknade koju su primili po osnovu eksproprijacije, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji.Takođe je zauzet stav, da se Prostornim planom Ulcinja, prostor planiran za turističku valorizaciju svede odnosno ograniči na prostor koji ne zahvata masline.

Ove zaključke su potpisali Preddsjednik Cungu, Predsjednik udruženja za povraćaj Luka – Batko Đakonović, i Predsjednik Skupštine udruženja Latif Avdo Gorana.

Predstavnici Udruženja su najavili da će dana 15.9., u Velikoj sali Skupštine opštine održati sastanak sa svim bivšim vlasnicima.

Ovi zaključci će biti poslati Ministarstvu održivog razvoja i turizma, i obrađivaču PUP-a Ulcinj, kako bi se isti uklopili u finalnu verziju Prostornog plana, čije se usvajanje ubrzo očekuje.