Hajdinaga: Albanci u CG nijesu za Veliku Albaniju

September 11, 2016   | news

Kampanja - Zove more _predstavljena i u Albaniji.1Ideje o Velikoj Albaniji nemaju prolaz kod Albanaca u Crnoj Gori, ocijenio je nekadašnji ministar u Vladi i gradonačelnik Ulcinja, Gzim Hajdinaga. Naglasio je da okretanje ka Albaniji nije i okretanje leđa Crnoj Gori.

On se, nakon petogodišnje pauze, vratio na političku scenu, i to kao nosilac liste Demokratske partije, Građanske inicijative i GP Perspektiva. Koalicija albanskih partija se, kako je kazao, neće zadržati na tim strankama.

“Za koji dan javnost će biti upoznata i s drugim partijama koje su se pridružile trojnoj koaliciji. Već sada najavljujem da će se nam se pridružiti i Demokratski savez. Ostalo je svega par detalja, dogovor ‘pada’ do kraja ove sedmice ili početkom naredne”, rekao je Hajdinaga gostujući u emisiji “Živa istina“, koja je na programu večeras.

Kako je dodao, razloga za povratak politici bilo je mnogo. Ipak, jedan je prevagnuo.

“Bio sam obaviješten i razgovarao pojedinačno sa ostalima da ćemo biti zajedno. To daje snagu i moć našim zahtjevima. Ako ujedinimo projekte, mišljenja, znanja i kandidujemo to na jednu adresu, ja mislim da će prohodnost i realizacija biti jača i bolja”, objasnio je Hajdinaga.

U javnosti se nerijetko može čuti teza da su Albanci glasali za nezavisnost Crne Gore kako bi se lakše spojili sa Albanijom i Kosovom. Hajdinaga, međutim, naglašava da okretanje ka Albaniji nije i okretanje leđa Crnoj Gori.

“Ako kažemo da nam je komunikacija sa Albanijom i sa Kosovom svakodnevna, ja mislim da je to dobro i za mog prijatelja Crnogorca, Srbina i za generalno cijelu Crnu Goru. Svaka država, u ovom slučaju Crna Gora, se može time ponositi jer to govori kakve komšijske odnose ima sa ostalima. Da uprostim priču – kakav bih ja bio čovjek ako nemam komunikaciju s prvim komšijama?” naglasio je on.

Kada se radi o povremenim dolasci zagovornika Velike Albanije u Crnu Goru, Hajdinaga kaže da na to ne treba trošiti riječi.

“Možda je to dokaz jednog dobrog nivoa ljudskih prava. Svako ima pravo da misli i da kaže ono što hoće. Ali isto postoji pravo da njegove riječi nemaju utočište kod pametnih i umnih ljudi. Praksa govori da takvi nemaju prolaza i da takve ideje nisu pronašle utočište kod Albanaca u Crnoj Gori”, rekao je Hajdinaga.

Izvor: RTCG