U Ulcinj obilježili “Evropski dan saradnje”

September 30, 2016   | news

Cungu-Dan-Evrope-UlcinjU organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Opštine Ulcinj, danas je svečano obilježen Evropski dan saradnje.

Tim povodom je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u Ulcinju organizovan javni skup na kojem su predstavljeni rezultati ostvareni u okviru prekograničnih i transnacionalnih programa u periodu 2007-2013, kao i mogućnosti za realizaciju projekata u okviru finansijske perspektive 2014-2020.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu je istakao da je Ulcinj prepoznao značaj Ipa fondova, te da su 2012. osnovali poseban biro koji se bavi pripremom i realizacijom projekata. S tim u vezi je podsjetio da su dosad realizovali sedam projekata, u vrijednosti od 1,7 miliona eura.

Vršilac dužnosti generalne direktorice za koordinaciju programa pomoći EU Ivana Glišević-Đurović je podsjetila da je Crna Gora u prethodnom sedmogodišnjem periodu imala priliku da učestvuje u pet programa bilateralne saradnje, Jadranskom prekograničnom programu i dva transnacionalna programa Jugoistočna Evropa i Mediteranski program.

Ona je istakla je da je, u okviru ovih programa ugovoren 221 projekat ukupne vrijednosti 37,6 miliona eura u oblastima ekonomske saradnje, zaštite životne sredine, turizma, poljoprivrede, kulture, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne kohezije, kao i određeni broj manjih infrastrukturnih projekata.

Glisevic-Djurovic-Ulcinj

Glišević-Đurović je ukazala da programi prekogranične i transnacionalne saradnje doprinose dobrosusjedskim odnosima kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative, promovisanje ekonomskog i socijalnog razvoja pograničnih područja i podsticanje međuljudskih kontakata, i razvijanje mreže između lokalnih zajednica.

„U tom kontekstu je predstavila mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru četiri bilateralna programa sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Srbijom, dva trilateralna programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora i Italija – Albanija – Crna Gora i tri transnacionalna programa Dunavski, Mediteranski i Jadransko-jonski program koji se sprovode u periodu 2014-2020“, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Cungu_dita_bashkpunimit_eu-komuna-ulqinit

Dan Evropske saradnje, Cungu: U prvoj fazi IPA-1 Fondova, Opština je dobila 7 projekata sa iznosom od 1.6 miliona eura

Povodom Dana Evropske Saradnje, u saradnji sa Ministarstvom Vanjskih poslova i Evropskih Integracija Crne Gore, predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu je u prostorijama opštine dočekao mlade studente i gimnazijalce iz Ulcinja.

Tokom njegovog izlaganja, predsjednik Cungu je ukratko predstavio i dosadašnji rad opštine i njihovo institucionalno angažovanje za dobijanje što više IPA projekata Evropske Unije, koje su od velikog  značaja za grad Ulcinj.

Predsjednik Cungu se lično zahvalio radnicima Opštine, a posebno Kancelariji za Međunarodnu Saradnju i Projekte, za njihove ostvarene rezultate tokom 2013.godine, kada je ova kancelarija proglašena  najboljom  u Crnoj Gori.

Sa aplikacijama ove kancelarije, dobijeno je sedam projekata ukupne vrijednosti  oko 1.6 miliona eura.

U završnom dijelu izlaganja, predsjednik Cungu se zahvalio mladima na prisustvu i pozvao ih da budu dio ovih projekata,  jer je to njihova budućnost za profesionalni i akademski razvoj.

U nastavku možete pročitati u potpunosti izlaganje PredsjednikaOpštine Ulcinj, g.Nazifa Cungu:

Poštovani prisutni, predstavnici medija, dragi učenici,

Pozdravljam generalnu direktoricu za koordinaciju programa pomoći EU Ivanu Glišević – Đurović,

Dobro došli na ovaj skup koji organizujemo u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija u čast Evropskog dana saradnje. Naša Opština je dobro svjesna mogućnosti koje nude evropskih fondovi i evropska pretpristupna pomoć – popularna IPA. Tokom prvog programskog perioda IPA 1, bili smo najuspješnija opština u Crnoj Gori po broju dobijenih projekata i ugovorenih sredstava. Zahvaljući angažmanu naše mlade ekipe dobili smo 7 projekata ukupne rijednosti oko 1,6 miliona eura. U ovom periodu uspješno su realizovani sljedeći projekti:

1. Nabavka mehanizacije za čišćenje i održavanja plaža 240.000 euro, fond iz prve komponente IPA

2. Centar za obuku za žene, 300.000 euro, IPA Adriatic fond

3. M2RES, 87.000 euro, fond South East Europe

4. Cross Border Pact, 60.000 euro, fond CBC Crna Gora – Albanija

5. Projekat Marubi, 194.000 euro, fond CBC Crna Gora – Albanija

6. Adriatic Welfare Mix, 100.000 euro fond IPA Adriatic

7. Međuopštinski projekat za enegetsku efikasnost 670.000 euro

Gore pomenuti rezultati su kandidovali Kancelariju za međunarodnu saradnju i projekte opštine Ulcinj da bude proglašena za najbolju kancelariju u 2013. Godini. Veoma nam je drago kad čujemo da i u tekućem programskom periodu tzv. IPA 2, ima puno programa i mogućnosti za dobijanje novih projekata i grantova. Zato ću iskoristiti priliku da vas pozovem, posebno vas mlade ovdje prisutne, da se što aktivnije uključite u ovu priču, jer pisanje i implementacija EU projekata je osao budućnosti za koji postoji potražnja. Pozivam vas da iskoristite iskustva koje je Opština akumulirala u ovoj oblasti jer je to posao kroz koji razvijate predužetničke vještine, naučite da upravljate projektima i projektnim ciklusima, to je posao koji nudi mogućnosti da putuje i da se dalje usavršavate.

Poštovani prisutni,

Osnovni princip na kome je EU osnovana je princip saradnje. Proces evropskih integracija Crne Gore već je značajno podstakao saradnju preko njenih granica. Prekogranična saradnja je suština ideje evropskih integracija. Integracija u Evropsku uniju je imprerativ našeg vremena zato smo svi dužni da se što aktivnije uključimo u programe Evropske unije.

Hvala na pažnji!