Naučni Simpozium „Održiva Zaštita i Konzervacija Staroga Grada Ulcinja” otvoren je sinoc u Ulcinju

October 1, 2016   | news

Simpoziumi Shkencor Mbrotja e Kalas së UlqinitU petak veče, 30.09.2016.godine u Starom Gradu u Ulcinju, otvoren je Naučni Simpozium „Održiva Zaštita i Konzervacija Staroga Grada Ulcinja“. Ovaj simpozium je nastao u duhu dobre saradnje između Opštine Ulcinj, Albansko-Američke Kulturne Fondacije iz SAD-a, i ostalih lokalnih partnera.

Tokom otvaranja, predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu saopštio je da je cilj ovog simpozijuma valorizacija Staroga Grada, kao dio  našeg kulturno-istorijskog nasleđa, od neprocjenjive vrijednosti za Ulcinj, a koji je također i ogroman potencijal za razvoj turizma i domaće ekonomije.

Predsjednik Cungu je također ocjenio jako bitnom dvogodišnju saradnju Opštine Ulcinj i Fondacije “Petrović-Njegoš” za angažovanje jednog međunarodnog eksperta koji trenutno ocjenjuje i analizira postojeće stanje Staroga Grada, kao i sugestije za njen dalji razvoj, kao što je mogućnost rekonstrukcije, valorizacije za ekonomsko-kulturne potrebe i povraćaj  povezivanja sa morem.

Simpoziumi Shkencor Mbrotja e Kalas së Ulqinit-1

Predsjednik Cungu je naglasio, da zajedno sa relevantnim  autoritetima, rade pojačano da se Stari Grad što prije uvrsti u listu svjetske baštine UNESCO.

U ovom Naučnom Simpozijumu učestvuju profesori i izlagači iz Albanije, Kosova, Italije, Francuske, Austrije, Turske, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Belgije, Španije i Hrvatske.

Simpoziumi Shkencor Mbrotja e Kalas së Ulqinit-Nazif-Cungu

U nastavku možete pročitati u potpunosti govor Predsjednika Opštine Ulcinj, g.Nazifa Cungu:

Poštovani gosti, predstavnici medija,

Dame i gospodo,

 

Dobrodošli na svečano otvaranje Naučnog simpozijuma ”Održivo očuvanje i zaštita Starog grada – Kalaja”.  Ovaj Simpozijum je zajednički projekat Opštine Ulcinj i Albansko-Američke Kulturne Fondacije iz SAD, i ostalih lokalnih partnera, koji organizujemo u cilju stvaranja uslova za optimalnu valorizaciju ulcinjskog Starog grada kao istorijskog i kulturnog bogatstva od neprocjenjive vrijednosti za Ulcinj.

Simpozijum će uticati kao katalizator promjene svijesti građana i institucija o načinu ophođenja prema istorijskim spomenicima, i kako upotrijebiti istorijsko nasljeđe u službi održivog ekonomskog rasta i razvoja. Ovaj Simpozijum dovodi u naš grad znanje, iskustvo i dobre prakse svjetski priznatih eksperata koji će nam pomoći da razvijemo viziju i potrebne vještine da transformišemo naše kulturno i istorijsko nasljeđe u snažan generator razvoja turizma, zanatstva, gastronomije i usluga, jednom rječu, pretvoriti ulcinjski stari grad u održivi istorijski grad.

Kulturna i istorijska bogatstva u Evropi imaju veliku ekonomsku vrijednost koja je u permanentnom porastu. Ona su postala vitalan ekonomski resurs koji značajno utiče na porast bruto domaćeg proizvoda, obezbjeđuje konkurentnost destinacije, povećava životni standard i otvara nova radna mjesta.

Opština Ulcinj je svjesna značaja održive valorizacije kultuno-istorijskih dobara i predano radi na tome.

Podsjetiću vas da je prije dvije godine,  na naše traženje, Fondacija Petrović Njegoš angažovala eksperta Benžamina Mutona, koji je ovdje sa nama prisutan večeras, kako bi analizirao trenutno stanje Starog grada i sugerisao pravce daljeg razvoja. Rezultat njihovog rada je kompetenta studija koja, kako je sam kazao, ima za cilj da pomogne rekonstrukciju Starog grada, da se on kvalitetno valorizuje za kulturne i ekonomske potrebe. Jedan od ciljeva Francuskog arhitekte je da svojim rješenjima vrati Starom gradu povezanost sa morem.

Takođe, ulcinjski Stari grad je sada dio projekta koje Ministarstvo kulture Crne Gore, u saradnji sa ministarstvima kulture Italije i Hrvatske realizuje za upise Venecijanskih odbrambenih tvrđava između XV. i XVII vijeka na listu svjetske baštine UNESCO. U nominacionom dosijeu, u društvu sa još 12 venecijanskih tvrđava nalazi se i naš Stari grad.

Svakako, najznačajnija aktivnost u ovom pravcu je ovaj Simpozijum od kojeg opravdano mnogo očekujemo.  Simpozijum na kome učestvuju eksperti iz Italije, Francuske, Austrije, Turske, Kosova, SAD, Belgije, Albanije, Bosne, Španije i Hrvatske je dokaz da je nama u lokalnoj samoupravi itekako stalo da ovaj važni urbanistički i istorijski centar iskoristimo kako za turizam tako i za dobrobit domicilnog stanovništva, i odlučno stanemo na put procesu degradacije, urušavanja i banalizacije ulcinjskog Starog grada.

Simpoziumi Shkencor Mbrotja e Kalas së Ulqinit-Cafo-Boga

Na kraju, dozvolite mi da se zahvalim Albansko-američkoj kultunoj fondaciji iz SAD i ovdje prisutnim Cafo Bogi i Naseru Čobaju, od kojih je potekla ova ideja i koji su dokazali da puno vole svoj rodni grad. Opština će uvijek podžati ideje i projekte koji dolaze iz njihove Fondacije.

Zahvaljujem se i ostalima koji su učestvovali u organizaciji Simpozijuma i marljivo radili na njegovoj pripremi u zadnjih nekoliko mjeseci. Hvala svim profesorima i predavačima što su se odazvali našem pozivu da svoje znanje i iskustvo podijele sa nama. Hvala gostima iz Albanije, Kosova, Hrvatske, Makedonije i Bosne što su došli, od njih očekujemo konstruktivno i produktivno učešće. Hvala svim ostalima.

Želim vam puno uspjeha i dobri rezultata u daljem radu!

Hvala!