Hajde da pomognemo porodici Buzhala iz Ulcinja

October 31, 2016   | Ngjarjet - Events

NVO Banka hrane apelovala je na građane da pomognu porodici Buzhala iz Ulcinja, koji u mraku žive punih sedam godina.

Hajde da pomognemo porodici Buzhala iz Ulcinja

„Porodica Buzhala živi u ulcinjskom naselju Štoj bez struje i vode već sedam godina. Nijesu u mogućnisti, zbog nemaštine da plate račune. Nemaju nikakvih redovnih prihoda“, navode u saopštenju, dodajući da su došli iz Prizrena u Crnu Goru, zamjenom kuća, nadajući se boljem životu.

Dodaju da porodicu čine majka Ardijana, petnaestogodišnja kćerka Vesa i njeni vremešni roditelji Jagoda i Đemail, koji iako lošeg zdravlja, rijetko idu na preglede i ne koriste lijekove.

Kako navode, djevojčica Vesa polovinu svog života živi bez struje i vode.

„Ne ide u školu, ne druži se, ne može da se liječi, obrazuje. Da li je moguće pomoći ovoj porodici? Od svoje osme godine, Vesa ne zna šta znači gledati televizor, koristiti vodu iz bojlera, uzeti hranu iz frižidera. Odrasta u djevojku u 21. vijeku bez osnovnih uslova za život“, piše u saopštenju.

Ističu da vodu porodica donosi iz bunara, kuvaju kada imaju namirnica na plin ili šporet na drva, dok je kuća u kojoj žive zapuštena.

„Pokušavaju već godinama da je prodaju kako bi izašli iz beznađa u kojem su se našli. Ali, čim kupci vide kuću, odustanu. Za ovu porodicu je čitava vječnost od kako žive bez ikakvih prihoda. Često su gladni, ne kriju. Održavaju se u životu od jednokratne pomoći komšija i prijatelja. Do skoro su trpjeli i ćutali – nijesu tražili pomoć, ali postalo je neizdržljivo. Zavise od svih nas, od naše humanosti – pomozimo !

Navode da je Ardijana ljetos čistila kuće, dok je trajala sezona.

„To im je bio spas od gladi. Sada nema nikavog posla. Kćerka Vesa se ove godine nije upisala u školu zbog nemaštine. Tužne su zbog toga i mama i kćerka. Nevolja ne dolazi nikada sama. Vesa ima i zdravstvenih problema. Ona je bubrežni bolesnik, bez redovne terapije. Treba platiti svaki pregled i ljekove, a kako, od čega?“, pitaju se u NVO-u.

Podsjećaju da je ta porodica od 2003. u Crnoj Gori, kao i da nijesu državljani Crne Gore, a samim tim nemaju prava na zdravstveno osiguranje.

„Njima sve fali, imaju samo krov nad glavom. Ipak, najveći problem im sto su preko sedam godina bez struje i vode“, pišu u saopštenju.

Iz Banke hrane mole Elektroprivredu Crne Gore da nadje način i pomogne toj porodici.

„Banka hrane CG je donirala hranu i higijenska sredstva, ali to nije dovoljno. Njima pomoć u hrani treba svakodnevno“, zaključuju u saopštenju i dodaju:

„Donacija garderobe je takođe poželjna. Broj obuće za curicu je 39. Majka i baka nose 38 i 40, a đed 41.“

Ž.R. za pomoć je kod CKB 510-000000104127697 na ime Ardijana Buzhala.

 

Izvor: Radio Televizija Crne Gore