Zaposleni CZIP-a onemogućeni da vrše monitoring krivolova na Ulcinjskoj solani

November 3, 2016   | news

Ulcinjska SolanaZaposleni Centra za zaštitu i proučavanje ptica, po nalogu JP Nacionalni parkovi, onemogućeni su da vrše monitoring krivolova na Ulcinjskoj solani kao što su to činili u proteklih pet godina. Naime, u nedelju 30. novembra 2016. godine, čuvari su vratili sa ulaza dvojicu zaposlenih CZIP-a uključujući i jednog volontera uz objašnjenje da postupaju po naređenju uprave parkova. Tada smo upoznati sa novim pravilima ovog preduzeća, tačnije da nam je zabranjen ulazak na Solanu prije 7h ujutru, dok je volonterima ova zabrana ograničila ulazak prije 10 časova.

Iznenađeni smo takvom odlukom uprave prevashodno iz razloga, bar deklarativne posvećenosti rješavanju ovog problema, a naročito imajući u vidu da se najintenzivniji krivolov odvija upravo između 5 – 7 časova ujutru. Ova zabrana posebno zbunjuje nakon obećanja ministra Gvozdenovića, na drugoj međunarodnoj konferenciji o zaštiti Ulcinjske solane (april 2016) da se moramo zajednički, uključujući NPCG i Opštinu Ulcinj, „uhvatiti u koštac” sa krivolovom. Ova izjava uslijedila je nakon objavljene informacije o 157 ispaljenih pucnjeva u 40 minuta u kneti Ćurke (16. mart).

Tom prilikom ministar je između ostalog obećao zaštitu Solane u svega par mjeseci (iako je prošlo više od pola godine) kao i proizvodnju soli ove godine. Kako su oba obećanja ostala neispunjena, smatramo da je pored formalne zaštite, sporvođenja procedura i deklarativnih navoda, sa aspekta zaštite prirode, trebalo pokazati dužnu pažnju prema ovom lokalitetu bar u pogledu konkretnih mjera, kako bi se spriječilo desetkovanje ptica, koje pod budnim okom Evropske unije, pokušavamo da štitimo.

Kakva je situacija trenutno na Solani i kako se upravlja ovim područjem najbolje govore fotografije sa terena: krivolovci koji nesmetano krivolove, iskorištene čaure, čeke, vabilice i akumulatori, redovna su pojava na ovom području, koje vapi za nacionalnom i međunarodnom zaštitom.