Đeljošaj: Sporazumom sa DPS predviđeno da će Tuzi postati samostalna opština

November 27, 2016   | news

GjeloshajĐeljošaj kaze da će u septembru 2017. Tuzi i formalno biti proglašene 24. samostalnom opštinom u Crnoj Gori

Autor: Dubravka Raičević

Predstavnik koalcije Albanci odlučno Nik Đeljošaj potvrdio je Televiziji Vijesti da je sporazumom sa DPS predviđeno da će Tuzi postati samostalna opština tokom 2018. godine.

Đeljošaj kaže i da će turistički potencijali ulcinjske Solane biti valorizovani bez izgradnje hotela i apartmana.

Predstavnici koalicije “Albanci odlučno” očekuju da će do kraja maja 2017. godine u Skupštini biti izglasan zakon o lokalnoj samoupravi koji će omogućiti da Tuzi postanu opština.

Đeljošaj kaze da će u septembru 2017. Tuzi i formalno biti proglašene 24. samostalnom opštinom u Crnoj Gori.

“Vjerovatno će biti potreban period da sa Glavnim gradom vršimo razgraničenje i mislimo da je to period od godinu, godinu i po. Od usvajanja zakona do potpune implementacije će proci godina. Sigurni mo u ono što smo dogovorili i sa sigurnošću smo odlučno stati iza ovog što smo potpisali”, istakao je Đeljošaj.

YouTube Preview Image

Uprkos finansijskoj neodrživosti nedavno proglašenih opština poput Petnjice, Đeljošaj očekuje da će samostalna opština Tuzi biti među bogatijim u Crnoj Gori.

“Tuzi su 12 kilometara od glavnog grada, imamo jake potencijale, zadnjih 12 godina postoji lokalna samouprava, ljudi koji imaju iskustvo i znaju koliki mogu da budu ti prihodi. Svi pokazatelji pokazuju da će biti finansijski održiva i među bogatijim opštinama u Crnoj Gori. Da kažem da će biti među 5-10 bogatih opština”, rekao je Đeljošaj.

Na sastanku sa DPS, albanske partije su dogovorile i da se valorizuju turistički potencijali Solane bez izgradnje stambenih i hotelskih smještajnih kapaciteta.

Predstavnici koalicije “Albanci odlučno” ranije su dogovorili da albanskim predstavnicima pripadne vođenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Što se tiče zapošljavanja u državnim institucijama i javnim preduzećima, Albancima će pripasti 3,5 odsto.

Izvor: Vijesti Online