Dogovor Albanaca i DPS-sa: Solana, opština Tuzi, Valdanos, simboli…

November 28, 2016   | news

U arrit të bëhet nënshkrimi i pakicave per formomin e Qeverise-Mali-ZiSkupština Crne Gore na redovnom proljećnom zasjedanju koje počinje 1. marta naredne godine trebalo bi da usvoji izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi Tuzi postale samostalna opština, predviđeno je postizbornim sporazumom koji su juče potpisali Demokratska partija i socijalista i koalicija albanskih stranaka.

Portal Malesia.me navodi da je krajnji rok za realizaciju tog zahtjeva 31. maj naredne godine.

Sporazumom je dogovoreno i da se osigura implementacija zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade bivšim vlasnicima u Valdanosu (Ulcinj), i da se taj dio obale isključi iz zone morskog dobra, kao i da zabrani bilo kakva gradnja na tom području. Rok za realizaciju ove tačke sporazuma je jun 2017 godine.

Dogovor predviđa i usvajanje novog Zakona o Morskom dobru, uvažavajući i zahtjeve i preporuke Opštine Ulcinj, odnosno određivanje granice zahvata kao u ostalim primorskim opštinama Crne Gore, kao i da linija zahvata za rijeku Bojanu  obuhvati samo ušće rijeke Bojane.

Rok za realizaciju te tačke sporazuma je  12 mjeseci od formiranja nove Vlade

Sporazumom je predviđena i izmjena dijela izbornog zakona koji se odnosi na obezbjeđivanje garantovanih mandata za Albance, a rok za relizaciju biće u kontinuitetu od formiranja nove Vlade.

Predviđena je slobodna i neometana upotreba nacionalnih simbola, kao i izmjene važećeg  Zakona o javnom redu i miru, a rok za realizaciju te tačke je 12 mjeseci od formiranja Vlade.

Dogovor predviđa i osiguravanje proizvodnje u Solani Ulcinj, kao i proglašavanje tog područja zaštićenim, bez gradnje smještajnih i stambenih objekata. Rok za realizaciju tog zahtjeva je u kontinuitetu od formiranja nove Vlade.

Podsjećamo, nova vladajuća koalicija potpisala je juče u Vili Gorica postizborni sporazum.

Izvor: RTCG