Kako gradonačelnik crnogorskog Ulcinja može da potpiše da je to “albanska opština”?

December 1, 2016   | Ngjarjet - Events

Veliaj-me-kryetaret-e-bashkive-shqitpare-te-rajonit-Nazif-CunguPovodom obilježavanja nezavisnosti Albanije u Tirani je potpisan memorandum kojim je formirana „Unija albanskih opština regiona“, a u tu Uniju uvršten je i CRNOGORSKI Ulcinj. Mnogi su se nakon što je ta infromacija objavljena zapitali – kako je moguće da je grad koji se nalazi na jugu Crne Gore proglašen za albanski?

CdM je kontaktirao potpisnika memoranduma, predsjednika opštine Ulcinj Nazifa Cungua, i od njega pokušao da dobije odgovor na pitanje „zašto je Ulcinj nazvan albanskim gradom“. Konkretan odgovor nijesmo dobili ali je Cungu CdM-u kazao da je memorandum o saradnji opština „potpisan u duhu Evropske povelje o regionalnoj saradnji i da ima za cilj razmjenu iskustava i saradnju na međunarodnim projektima i inovacijijama a sve u cilju olakšanja života građana“.

„Memorandum nema politički karakter. Opštine imaju za osnov razmjenu iskustava i saradnju u sferama urbanizma, inovacija, zaštite životne sredine, kulture i iznalazenje novih izvora finansiranja projekata od javnog značaja, sve u cilju pružanja modernih i evropskih usluga građanima opština učesnika. Imajući u vidu da jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori u ovom slučaju Opština Ulcinj, na osnovu principa solidarnosti i dobrovoljnosti ima pravo slobodnog udruživanja i slobodu saradnju sa lokalnim zajednicama i asocijacijama drugih zemalja i potpisan je navedeni Memoradnum koji je u duhu Evropske povelje o regionalnoj saradnji“, rekao je Cungu.

Nikola Gegaj

Bez loše namjere

Komentarišući potpisivanje ovog Memoranduma, Funkcioner DPS-a Nikola Gegaj kazao je u izjavi za CdM da prema njegovoj procjeni sporazum potpisan u Tirani ima za cilj saradnju u oblasti urbanizma, životne sredine, turizma, kulture. Komentarišući to što je Ulcinj nazvan „albanskom opštinom“ Gegaj navodi:

„Ja vjerujem da ni gradonacelnik Tirane Erjon Veliaj nije imao lošu namjeru, već želju da sarađuje sa gradovima gdje u većini žive Albanci u regionu, i da zajedno dođu do rješenja koje će biti u interesu i Crne Gore i Albanije koje imaju inzvaredne odnose u svim poljima“, ocjenjuje Gegaj.

„To su samo velike gluposti. Taj projekat nema podršku ni u samoj Albaniji a kamoli u drugim sredinama gdje žive Albanci. Uostalom, ja kao pripadnik građanske stranke sam pristalica da gradovi u regionu treba da sarađuju u svim oblastima, i da ta saradnja bude u interesu svih“, kazao je Gegaj.

Izvor: Cafe Del Montenegro