Novi IPA projekat: Poziv na trening: Volonturizam – inovacija u zajednici!

February 23, 2017   | news

Turisticka Organizacija UlcinjaOd 22. do 24. Februara u Dubrovniku  organizuje se seminar pod sloganom “Volonturizam, inovacija u zajednici” u sklopu projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja” koji sprovodi se u sklopu EU prekograničnog IPA komponenta II, programa za Hrvatsku i Crnu Goru 2012–2013 s ciljem jačanja saradnje između javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko-crnogorskog prekograničnog područja.

 

ARMEND MILLAPredstavnik Turisticke Organizacije Ulcinj  Armend Milla i predstavnik Nevladine Organizacije Mog-Ul Dzemal Perovic pozvani su da ucestvuju na ovom seminaru. “Definisanjem i donosenjem adekvatnih javnih politika, turizam moze doprinjeti ocuvanju zivotne sredine i bioloske raznolikosti, zastiti prirodne i kulturne bastine itd”.  Na ovom seminaru je stavljen akcenat na odrzivi razvoj kao ravnoteza izmedju ekonomskih, drustvenih i ekoloskih zahtjeva kako bi se osiguralo zadovoljavanje potreba sadasnje generacije bez ugrozavanja mogucnosti buducih generacija da bi se postigli trenutni ciljevi i potrebe.

Volonturizam kao dio odrzivog turizma je turisticki trend koji je potaknut od strane osvijestenih turista koji su se zeljeli odmaknuti od masovnog turizma i potraziti smislenije oblike putovanja. Tako je kombinacija volontiranja i turizma, to jest Volonturizam postao popularan oblik medjunarodnih putovanja koji omogucuju volonturistu doprinos odrzivijem razvoju zajednice u koju dolazi, istrazujuci ujedno nove zemlje i kulture.

Glavni motivi turista – volontera ukljucuju zelju za pomaganjem, sticanje jedinstvenog iskustva tokom putovanja te doprinos osobnom razvoju. Boraveci i volontirajuci u lokalnim zajednicama, imaju mogucnost upoznati svakodnevni zivot ljudi i obicaje u zajednicama u koje dolaze, sto ne mogu kao obicni turisti.

“Masovni turizam poslednjih nekoliko decenija prestaje biti recept pozicioniranja neke turisticke destinacije kao atraktivna destinacija. Kada govorimo o savremenom turistu, govorimo o turizmu dozivljaja. Turisticki proizvod nije vise materijalan i opipljiv, a turistu je na prvom mjestu stvaranje uspomena, sto znaci da je mnogo bitno raditi na inovativnim novim turistickim trendovima i trzistima kako bismo izbjegli takozvanu fazu opadanja prema Butlerovom konceptu o ciklu evolucije turisticke destinacije” tvrdi Armend Milla.

Ucesnici ovog seminara su iz raznih sfera kao sto je biznis, javni sektor, civilni sektor, predstavnici raznih turistickih agencija, turistickih organizacija itd. Ovaj seminar je finansiran od strane Evropske Unije

 

Kao zakljucak, slicni projekti i slicne ideje ce uvijek doprinjeti razvoju turizma, ocuvanja prirode i osvescenja lokalne zajednice.

 

S postovanjem,

Turisticka Organizacija Ulcinj
Bul. Dj.K.Skenderbeu n.n.
Tel: 030 412 333,Fax: 030 412 335
email: info@ulcinj.travel
www.ulcinj.travel
“Soul Adventure”