ULCINJ: Otvorena izložba rukopisa i održan panel ,,Bibliotekarstvo Ulcinja u doba Osmanlija – Kadija Husein Mujali’’

March 11, 2017   | news

Bibliotekarstvo Ulcinja u doba Osmanlija – Kadija Husein MujaliSinoć  je u Centru za kulturu u Ulcinju otvorena izložba rukopisa i održan panel pod nazivom ,,Bibliotekarstvo Ulcinja u doba Osmanlija – Kadija Husein Mujali’’.

Posjetioce su pozdravili ministar ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore g-din Mehmet Zenka, Reis IZ Crne Gore Rifat ef. Fejzic, direktor Instituta Yunus Emre Podgorica doc. Dr. Cihan Ozdemir, glavni imam Odbora islamske zajednice Ulcinj Mr. Ali Bardhi i predstavnik familije Mujali.

Bibliotekarstvo Ulcinja u doba Osmanlija – Kadija Husein Mujali-1

Panelisti na ovom skupu su bili publicista Mustafa Canka, Mr. Ali Bardhi, Mr. Behljulj Kanaci, Prof.dr. Ruzdi Usaku i advokat Sami Miseri.Oni su govorili o samoj biografiji, bibiliotekarstvu i ličnoj kolekciji knjiga i poeziji u njima samim, kao i značaju i važnosti pozicije Kadije Husein Mujalija u šerijatsko – pravnom smislu.

Kadija Husein Mujali rođen je u Ulcinju 1853, nakon završene osnovne škole i medrese u svom rodnom gradu, dobija stipendiju za školovanje u Istanbulu gdje upisuje pravni fakultet. Nakon završenih studija vraća se u Ulcinj gdje postaje kadija/sudija i obavlja tu dužnost do 1924. Umro je 1940. godine u Ulcinju gdje je i sahranjen.
Bibliotekarstvo Ulcinja u doba Osmanlija – Kadija Husein Mujali-2

Izložbu rukopisa i panel ,,Bibliotekarstvo Ulcinja u doba Osmanlija – Kadija Husein Mujali’’ organizovali su Medžlis islamske zajednice Ulcinj i Institut Yunus Emre Podgorica.

Izložba će biti otvorena do 17. marta

Izvor: MneMagazin

Kadi Hysein MUJALI – Ismet Karamanaga

Kadi Hysein MUJALI

Dana 10. 03.2017. god. Islamska zajednica u Crnoj Gori zajedno sa islamskom zajednicaom Ulcinja, Institututom “Junuz Emre” iz Turske te porodicom Mujali iz Ulcinja, organizovali su jedno veče posvećeno posljednjem kadiji Ulcinja, hafizu i imamu, piscu i izuzetnom čovjeku, ef. Huseinu MUJALIJU.( 1854 – 1940).
Školovan na najvišim institucijama Osmanske imperije u Istanbulu kadija Husein MUJALI i pored ponuda da ostane u Istanbulu, vraća se u Ulcinj, gdje je nastavio svoj prosvetiteljski rad na obrazovanju kadrova, koji su u to vrijeme dali veliki doprinos da naš grad bude na vrhuncu ekonomske i kulturne moći regiona i Crne Gore. Za informaciju čitaocima, kadija je bio izuzetno obarazovan i načitan čovjek, pravičan i poštovan os sviju konfesija.
Husein MUJALI je govorio i pisao puno jezika, albanski, crnogorski, turski , arapski i persijski. Imao je bogatu biblioteku, koja je jednim dijelom sačuvana kod njegovih nasljednika. Dio te biblioteke isto tako je prezentiran javnosti i može se vidjeti u galeriji Centra za Kulturu.

Ismet Karamanaga Facebook