U Ulcinju je obeljezen medjunarodni dan autizma

April 5, 2017   | news

U Ulcinju je obeljezen  medjunarodni dan autizma-AlajInformacija Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teskocama u razvoju “ Sirena “ -Ulcinj

Dana 2. Aprila 2017. godine, u  Ulcinju je obeljezen  medjunarodni dan autizma, povodom cega je organizovan regionalni simpozijum uz podrsku gradonacelnika  g. Nazifa Cungu-a, predsjednice organizacije  “ Anima “, Dr. Zylfije Gjoni Duraku i Dnevnog centra “ Sirena “.

Realizacija i postizanje cilja ovog simpizijuma , je zasluga ovih tri subjekata, narocito Dr. Zylfije Gjoni Duraku.

Zylfije Duraku- dan autizma Ulcinj

Dr. Zylfije Gjoni Duraku zajedno sa direktorom Dnevnog centra “ Sirena “, u Ulcinju, su dana 14.02.2017 posjetili centar “ Fëmijët  shqiptarë” u Tirani, gdje su se sastali sa predsjednicom fondacije  Dr. Liri Berisha.

Sastanak je bio znacajan za obje stranke, u razmijeni iskustava , saradnje i  profesionalne pomoci.

Izmedju ostalog, u ovom sastanku smo dosli do zakljucka da se dana 02.04.2017 organizuje regionalni simpozijum o autizmu, u Ulcinju.  Sastanak 2. aprila je od velikog  znacaja zbog mogucnosti razumijevanja i zblizavanja  sa realnoscu zivota osoba sa autizmom.

U ovom slucaju, svojim prisustvom su uvelicali znacaj ovog simpozijuma, iz Crne Gore Prim.Dr. Stanka Mrdak, iz Albanije  Predsjednica Fondacije  “ Fëmijët shqiptarwë “ Dr.  Liri Berisha, iz Kosova  Dr. Flora Brovina, kao i mnogi gosti.

Program simpozijuma je u svom sadrzaju tretirao naucne teme iz oblasti autizma , od strane predavaca:

  1. Dr . Stanka Mrdak- Crna Gora
  2. Liri Berisha- Albanija
  3. Flora Brovina- Kosovo
  4. Juliana Esaj- Tirana
  5. Oriela Pampuri- Tirana
  6. Eliana Naci- Tirana
  7. Dr. Ariel Como- Tirana
  8. Branka Dumnic- Crna Gora
  9. Ardita Koka- Ulcinj
  10. Nina Popoviq- Ulcinj
  11. Sabra Dragovoja- Tuzi
  12. Salije Mecikukic- Ulcinj

Poruka predavanja ovog simpozijuma jeste da djeci sa autizmom omogucimo kvalitetan zivot, ljubav i aktivno ucesce u drustvenom zivotu.

Direktor,

Bilal Alaj