Most Ujtin potok siguran za saobraćaj – Video

April 6, 2017   | news

Ura Ulqin - Tivar në rrezik të shembjesObjava fotografije procijepa na mostu “Ujtin potok”, na magistralnom putu Bar-Ulcinj, izazvala je uznemirenje građana na društvenim mrežama. Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja saopšteno je da je inspekcijski nadzor obavljen 3. aprila, kada je utvrđeno da je most potpuno siguran za saobraćaj.

Portal Bar info prvi je, još 2008. godine, pisao o spornom vijaduktu na Ujtin potoku, kod Dobre Vode i pukotini na njegovom spoljnem dijelu. Zanimljivo, ova priča ponavljala se nekoliko godina zaredom uoči početka ljetnje turističke sezone, a sada je ponovo aktuelizovana objavom slike na društvenim mrežama.

Nadležni su takođe, u više navrata objašnjavali da bezbjednost saobraćaja nije ugrožena, jer se pukotine nalaze na spoljnem dijelu i ne utiču na konstrukciju mosta, a stručnjaci objašnjavali da se radi o tzv. “Gerberovom zglobu”, odnosno nosaču koji je ugrađen u most kako bi se izbjeglo njegovo savijanje.

Tim povodom danas se oglasilo i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i saopštilo da je 3. aprila izvršen inspekcijski nadzor i da na kolovoznoj traci nijesu primjećene deformacije koje bi upućivale na bilo kakve nestabilnosti elemenata mosta (kolovozne ploče i glavnih nosača).

“Na oko pet metara od trećeg oslonca most je dilatiran (razdvojen), što laičkoj javnosti daje pogrešnu sliku u pogledu njegove stabilnosti.

Na osnovu vizuelnog pregleda može se konstatovati da na mostu postoje manja oštećenja koja je neophodno sanirati, ali trenutno apsolutno ne predstavljaju opasnost po stabilnost mostovske konstrukcije i saobraćaja na njemu”, kaže se, između ostalog, u današnjem saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Izvor: barinfo.me

Ministarstvo saobracaja i pomorstva za Most Ujtin