Ornitolozi izbrojali na Solani 620 flamingosa

April 28, 2017   | news

Ornitolozi u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore prethodnih dana su monitoringom utvrdili da na Solani trenutno boravi oko 620 flamingosa, te da proces gniježđenja još nije počeo, saopštili su tog preduzeća.

“Kako bi regulacija voda u bazenima bila na idealnom nivou za gniježđenje nadležni u NPCG intenzivno rade na popravci pumpe Đerane, te se očekuje da će ista biti u funkciji u naredna tri dana. Takođe, sanirano je i urađeno oko 140 metara nasipa između bazena S1 i jezera 1 na ulcinjskoj Solani. Popravka i izrada nasipa urađena je do osmatračnice, između bazena J1 i J2, a tokom narednih dana nastaviće se radovi na nasipima između S1, S2 i J2 koji je dužine oko 1.700 metara”, navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore.

Iz tog preduzeća dodaju da će radnici istovremeno izvršiti pripreme za sanaciju i izradu nasipa na Kneti između bazena 1 i bazena 13.

“Povoljni vremenski uslovi prethodnih dana, prelijepi prizori koje stvaraju kolonije flamingosa i ostalih ptica koje trenutno borave na ulcinjskoj Solani, uticali su da se prethodnih dana poveća broj turista, posjetilaca i ornitologa na ovom području”, zaključuje se u saopštenju NPCG.

Izvor: TVCG