Okrugli sto sa temom “Obnova i revitalizacija Beledije i Pašine kuće” u Ulcinj

April 29, 2017   | Ngjarjet - Events

ISLAMSKA zajednica Ulcinja, Centar za kulturu i Društvo albanskih stvaralaca u Crnoj Gori, sinoć su u prostorijama Centra za kulturu organizovali Okrugli sto sa temom Revitalizacija i obnova, da se blago izrazim stare zgrade Beledije – bivše vijećnice, bilo je tu smješteno razne službe, kao i Pašine kuće .
Ova dva objekta su nekad svrstani pod “Spomenicima druge kategorije” od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika sa Cetinja, što je bilo pogrešno s obzirom na vrijednosti sa kojima su raspolagali. No, takva su bila vremena, o nama , uostalom kao i danas, uglavnom su odluičivali i odlučuju drugi.
Ova dva objekta su trenutno u totalnom rasulu, od zemljotresa na ovamo, niko nije radio na njihovoj obnovi i rekonstrukciji. Za mene je posebno trgičnan odnos kompetentnih organa naše opštine, prema Pašinoj kući, ali, i njenih bivših stanara jer je u njoj živjelo desetak porodica, tako da je bila i ostala i moralna obaveza da se ta kuća renovira. I restaurira i obnovi.
Zato su svi prisutni pozdravili inicijativu i apel kompetentnim organime naše Opštine i Republike da se ova dva objekta restauriraju. Za to su potrebna materijalna sredstva, koja se moraju obezbijediti iz Budžeta. Naravno, sasvim sam siguran da bi i građani i naši privrednici dali svoj doprinos da se ta dva objekta, ja bih dodao i Kuću porodice Zec na Pristanu, koja je data poklonjena našem gradu kao Zadužbina, renoviraju, restauriraju i obnove.
Večeri su prisustvovali studenti arheologije iz Beča, koji trenutno rade na kategorizaciji i obilježavaju vrhunskih vrijednosti našeg Starog grada, kako bi se olakšao njegov put ka svjetskoj kulturnoj baštini.

Ismet Karamanaga Facebook