IN MEMORIAM, Preminuo slikar i profesor RUDI GOGA

May 4, 2017   | news

IZNENADA u 69 godini života preminuo je poznati akademski slikar, grafičar i umjetnik regionalnog formata RUDI GOGA.
Živio je u Starom gradu Ulcinja, gdje je imao atelje u kojem je stvarao vrijedna umjetnička djela , koja danas krase mnoge privatne kuće, ali, i galerije gdje je izlagao. Imao je bezbroj samostalnih izložbi, koje su uvijek bile dobro posjećene. Zadnja, koju je pripremao ostala je u pripremi , s obzirom da ga je iznenadna smrt spriječila u tome.
Rudi je bio, tih , miran i skroman čovjek. Dugo godina je radio kao prosvjetni radnik, vaspitavajući i prenoseći umjetnost i njenu ljepotu mnogim generacijama.
Njegova specijalnost je bila grafika i tu je po mnogim kritičarima umjetnosti bio nenadmašan. Za informaciju čitaocima, Rudi GOGA je studije završio u Njemačkoj gdje je i stekao zvanje akademskog slikara, poznatog širim krugovima likovne umjetnosti.
Prije dvije godine je izašla iz štampe njegova monumentalna Monografija, u kojoj je u vrhunskom dizajnu na mnogo jezika, obuhvaćen dio njegovog vanserijskog stvaralaštva. Ponosni smo što je radio i živio u Starom gradu i što je bio građanin našeg prelijepog grada.
Nakon završenih studija, odbio je mnogobrojne ponude da živi i radi i stvara u Njemačkoj, međutim, ljubav prema volenom gradu je prevagnula.
Misljenja sam da će Rudi GOGA ostaviti veliku prazninu u našem slikarstvu i u našoj umjetnosti.
Mnogi njegovi prijatelji, kolege, umjetnici, i sasvim obični građani sa dubokim pijetetom govore o njemu i osjećaju duboko poštovanje prema njemu, njegovoj ličnosti i njegovoj umjetnosti.
Molim dragog Boga da podari mir i spokoj njegovoj plemenitoj duši u Džehnetu.

Ismet Karamanaga Facebook