Canka: Pocetak kraja politicke papazjanije u Ulcinju

May 28, 2017   | news

U sjedištu Demokratske partije socijalista odluka je praktično donijeta: lokalni izbori u Ulcinju biće održani 26. novembra. To je tačno tri godine i deset mjeseci nakon nego što su organizovani posljednji lokalni izbori u toj opštini (26. januara 2014. godine).

Ono što je takođe gotovo izvjesno jeste da izbori u Ulcinju neće biti održani u paketu sa lokalnim izborima u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju, koji će biti organizovani nekoliko sedmica ranije.

To je pouzdan znak da će DPS nastojati da u Ulcinju dobije najviše mandata i da ima predsjednika opštine. U stranci Mila Đukanovića procjenjuju da bi im dobri rezultati u ove četiri opštine vratili samopouzdanje, te imali dobar odjek među biračima pred izbore za predsjednika države i lokalne izbore u Podgorici koji će se održati na proljeće naredne godine.

Stoga, politička temperatura u Ulcinju raste kako se približava ljeto, a vrelo će biti na jesen. Zato se neke stranke, tu se prije svega misli na Novu demokratsku snagu – Forca trenutnog gradonačelnika Nazifa Cungua, već krenule u predizbornu kampanju.

Ali, veoma slabi rezultati koalicije koja je prije 15 mjeseci odnosno sklepana u Podgorici ne mogu osigurati uspjeh na izborima. Stoga Cungu, sve češće i sa malo uspjeha, nastoji da igra na nacionalnu kartu. Izlet na Rumiju, upravo na Dan nezavisnosti, to je bjelodano pokazao.

Činjenica da aktuelni vladajući savez u toj opštini ima čak 27 od ukupno 33 odbornika u lokalnom parlamentu, a da veoma često kuburi sa kvorumom, dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti. O odnosu prema građanima svjedoče informacije da su nakon što su preuzeli vlast povećali porez na nepokretnosti i boravišnu taksu, potom cijenu vode i komunalnog otpada, i to bez ikakve najave i zvaničnog objašnjenja. O nelegalnoj gradnji koja već devet mjeseci divlja na cijeloj teritoriji te opštine, ne treba trošiti riječi.

“In­sta­li­ra­ni pred­stav­ni­ci vla­sti, svje­sni da nji­hov op­sta­nak na funk­ci­ja­ma (kao što ni­je ni iz­bor) ne za­vi­si od gra­đa­na i od­bo­r­ni­ka, ne osje­ća­ju ni­ka­kvu oba­ve­zu ni odgo­vor­nost, ne sa­mo pre­ma ma­lo­broj­nim opo­zi­ci­o­nim od­bo­r­ni­ci­ma, već se nadme­no i ig­no­rant­ski od­no­se i pre­ma oni­ma, ko­ji su, ma­kar to bi­lo i for­mal­no, gla­sa­li za nji­hov iz­bor”, ka­že od­bor­nik i pred­sjed­nik Opštinskog odbora SDP-a Sken­der Elezagić.

I njegov kolega iz URE Omer Bajraktari tvrdi da je politika vršenja lokalne vlasti, instalirane iz Podgorice, dotakla samo dno. “Nijedan segment ne funkcioniše kako treba, nijedan problem nijesu u stanju da riješe. Nikad u istoriji Ulcinj nije imao goru vlast”, kaže on i dodaje: “Ipak, ima nešto pozitivno i u toj velikoj koaliciji: oni su sami, svojom radom, tačnije neradom i neznanjem, potvrdili da sa njima napretka nema i da ga ne može biti”.

Najveća odgovornost za ovo tužno stanje je svakako na Cunguu, kojem je DPS u martu prošle godine, prilikom prekompozicije lokalne vlasti, “velikodušno” prepustio funkciju gradonačelnika. Upravo ovih dana, iz te stranke su počeli teški napadi na gradonačelnika.

Naime, odbornik DPS-a u Skupštini Opštine Ulcinj i poslovni sekretar te stranke Borislav Bašović javno je, na sjednici lokalnog parlamenta, kazao da sumnja u zakonito poslovanje pojedinih sektora izvršne vlasti, finansijsko poslovanje i raspodjelu novčanih sredstava, kao i zapošljavanje, dovodeći to u vezu sa mogućim zloupotrebama u predizborne svrhe.

Bašović je optužio kabinet predsjednika Opštine da je postao upravni organ, da donosi rješenja kome će da da pare, a kome ne. Zatražio je i nije dobio uvid u Sanacioni program Opštine i odgovore na pitanja: što tamo piše, koje su obaveze i po kom osnovu je dobijeno 4.5 miliona eura za sanaciju finansijskog stanja Opštine. Tražio je, a takođe od izvršne vlasti nije dobio ni odgovore o zapošljavanjima u organima lokalne uprave, o poslovanju Turističke organizacije i izostajanju saglasnosti za program rada javnih preduzeća.

Ako se zna da već dugi niz godina traju nesuglasice između Force i Demokratske partije Fatmira Đeke, da se ne pamti kada je održana posljednja sjednica čelnika vladajuće koalicije, da nema dogovora o tačkama koje će se naći na sjednicama Skupštine opštine, da Opština nema stav o Nacrtu Zakona o planiranju i izgradnji objekata koji lokalne samouprave ostavlja bez zakonskih ingerencija u toj oblasti, onda je ocjena o političkoj rašomonijadi ili papazjaniji sasvim tačna.

U tom kontekstu je razumljivo što se više ne pominje ni problem sa linijom morskog dobra, čak ni imovina u uvali Valdanos koja bi, po koalicionom sporazumu koalicije „Albanci odlučno“ sa DPS-om, trebalo da se vrati do 1. juna ove godine. Sve su praktično prekrili lični ili uskopartijski interesi.

Možda o gubljenju svih kriterijuma najbolje svjedoči informacija iz Javnog preduzeća “Za uzgoj i zaštitu divljači”. Naime, u toj ulcinjskoj firmi ima devet zapošljenih radnika, te izvršni direktor i dva pomoćnika direktora, kao i sedam članova Upravnog odbora, što znači da to preduzeće ima više rukovodećeg nego operativnog kadra!? I u njemu plate kasne punih 16 mjeseci!?

Sve je ovo dovelo do ogromnog nepovjerenja između koalicionih partnera koje se produbljuje sa približavanjem izbora. A počela su i međusobna sumnjičenja da ima onih osoba unutar vlasti koja svoja saznanja o sumnjivim poslovima dijele sa organima gonjenja.

O jednom takvom poslu je Uprava policije, po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva, sredinom aprila zatražila od Opštine Ulcinj svu dokumentaciju. Radi se o, kako su mediji pisali, izgradnji objekta jednog ulcinjskog kontroverznog biznismena, u koji je bilo uključeno više osoba. U zahtjevu se traže odgovori na pitanja: da li je za taj objekat izdata građevinska dozvola, da li su plaćene komunalije, i ako jesu u kom iznosu, a ukoliko nijesu zbog čega.

„Sve ovo nam pokazuje da Ulcinj mora što prije da se oslobodi ove garniture vječitih političara koji su svojim radom postali dio problema, a nikako rješenja. Niko više ne treba da bude u zabludi da sa ovim političarima Ulcinj samo gubi. Da su htjeli da rade nešto dobro za ovaj grad, imali su i previše vremena za to. Stoga, svaki njihov dan u foteljama i na tim funkcijama građane košta nekoliko puta više nego što iznose njihove plate koje su sami sebi izglasali“, ističe Bajraktari.

Mustafa CANKA

Monitor