Hadžibeti: Velika očekivanja od turističke sezone Ulcinja

June 1, 2017   | news

Direktor TO Ulcinj Fuad Hadžibeti o očekivanjima od sezone

Očekuju više kampera i ljubitelja kajt surfing

U ulcinjskim hotelima boravi oko 1.100 turista, ukampovima 202, dok u privatnom smještaju imamo 1.660gostiju. Riječ je uglavnom o gostima iz Poljske, Češke, Kosova, Rusije i Srbije–kazao je Pobjedi direktor Turističke organizacije Fuad Hadžibeti.

On kaže da je TO spremna za glavnu sezonu. – U toku je otvaranje informativnih punktova koji će na najfrekventnijim djelovima grada raditi 24 časa. Prema najavama naših privrednika, ugovoreni buking je dosta dobar– kaže Hadžibeti podsjećajući na činjenicu da ,,ko jednom posjeti Ulcinj želi da opet dođe“. Očekivanja No, kakva će sezona biti, kaže da je teško procijeniti iako čine sve da bude dobra. – Predstavili smo ponudu na oko deset turističkih sajmova i berzi kako na tržištu Evrope tako i regiona. Osim tradicionalnih turista iz regiona i sa istoka, očekujemo povećan broj gostiju sa zapada. Imaćemo više kampera nego ranijih godina, a očekujemo povećanje broja onih koji se bave sportovima na vodi naročito kajt surfingom – kaže Hadžibeti.

Kada je o ponudi riječ, Turustička organizacija je, kaže on, pripremila neke novine. U toku je izgradnja vidikovaca na Štegvaši i u Valdanosu, sa ciljem da se više posjećuje područje Vladimira kao i maslinada koja je tradicionalni dio. U toku je otvaranje informativnih punktova koji će na najfrekventnijim djelovima grada raditi 24 časa. Prema najavama naših privrednika, ugovoreni buking je dosta dobar – kaže Fuad Hadžibeti

SVEPOPULARNIJI: Kajt surferi naVelikoj plaži

Noćenje od sedam do 20 eura – Ulcinj se, nažalost, ne može pohvaliti hotelskim smještajnim kapacitetima velikih hotela sa četiri i pet zvijezdica, ali sa druge strane nudi veliki izbor privatnih kuća, luksuznih vila i apartmana kojih ovdje ima preko 200.000. Već dugo prednjači privatni smještaj i time nadomješćujemo nedostatak hotela. Sve je više onih turista koji se opredijele za privatni smještaj, kao i onih koji su spremni da izdvoje od 100 pa do 300 eura za jednu noć, zavisno od uslova i lokacije luksuznih vila. Cijene u privatnom smještaju se uglavnom kreću od sedam eura naviše, a u hotelima od 20. Sve više turista se odlučuje da kampuje u Crnoj Gori, a među top kamping destinacijama je i naš grad, jer imamo desetak kampova i posljednjih godina postaju sve popularniji, jer su gosti oduševljeni netaknutom ljepotom i gradom koji ima najbolje uređena kupališta – objašnjava Hadžibeti.

Buka, prosjaci, napuštene životinje Gosti su tokom proteklih godina prigovarali zbog divljih deponija i napuštenih životinja. Turistička organizacija, kaže Hadžibeti, nastoji da pomogne u održavanju komunalnog reda. – Ne možemo riješiti sve, ali s obziromna to da imamo dobru saradnju sa svim institucijama i nadležnim organima kao i sa opštinom, svakako da možemo da utičemo da se ti problem vidljivo smanje – kazao je Fuad Hadžibeti.

Primjedbi ima i zbog buke i prosjaka na ulicama, kao i na to što spasioci na plažama ne znaju dovoljno strane jezike. – Problem prosjačenja policija je riješila u par navrata. Ipak, oni se opet vraćaju i nerijetko se mogu sresti na ulicama i terasama restorana i kafića – istakao je Hadžibeti. Ponude – Ljubitelji muzike tokom juna uživaće u dva muzička festivala. ,,Sodern soul“ je festival na plaži, namijenjen ljubiteljima soula, džeza I funka. Drugi, ,,Dolcinium internešenal festival“ okuplja folkloraše i druge članove kulturnih udruženja iz 15 zemalja, a ove godine iz Italije, Turske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Ukrajine, i održava se četvrti put – kaže director ulcinjskeTO.

Snabdijevanje vodom po riječima Hadžibetija neće biti problem. -Taj problem je odavno prevaziđen. Smatramo da izdašnost hidrološkog izvorišta zadovoljava potrebe građana i turista Ulcinjske rivijere u period jula i avgusta – podsjeća on. Jedan od najvećih problema je nedostatak parking mjesta koji je izražen tokom ljetnje sezone.

– Zbog konfiguracije grada veoma je teško riješiti problem parkiranja, pogotovu u noćnim satima kad veliki broj mladih dolazi u noćne klubove i kafiće, naročito tokom avgusta kada je broj gostiju i do 100.000. Taj je problem djelimično riješen izgradnjom mosta Teuta, ali i u to treba da se još investira – kazao je direktor Turističke organizacije Ulcinj.