Lange i Kovacevic se godinama bori da vrati Njemce u Crnu Goru

June 7, 2017   | news

Lange i Kovačević u misiji vraćanja turista iz Njemačke

Bar i Crna Gora su u nekim ranijim vremenima bili atraktivna turistička destinacija za platežne turiste iz Njemačke. Međutim, u vremenima koja su ostala za nama, zbog prije svega nestabilne situacije, taj trend se izgubio. Dvojica uglednih turističkih poslenika iz Berlina, Uwe Frank Lange, vlasnik velike turističke agencije “Reiseburo Lange” i Ulcinjanin Vebija Kovačević, koji već četrdeset godina živi i radi u Njemačkoj, došli su na ideju, da crnogorsko primorje opet učine interesantnim turistima iz Njemačke.

“Dugo datira moje  poznanstvo sa Langeom, a spojila nas je zajednička misija i velika ljubav prema turizmu. Veći dio svog života sam proveo u Njemačkoj, ali korijene nisam zaboravio. Dugi niz godina, nakon okončanja fudbalske karijere, radio sam u toj zemlji kao menadžer i direktor brojnih eminentnih hotela. Ujedno sam i predavač na Fakultetu za turizam i član Komisije za polaganje ispita za ugostitelje. Svoju zemlju nikada nisam zaboravio. Drago mi je što sam uspio da i brojne turiste iz Njemačke zainteresujem za nju. A Lange je praktično opčinjen Crnom Gorom i njenim turističkim resursima” – kazao je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info Vebija Kovačević.

A vlasnik ugledne turističke agencije Uwe Frank Lange je prvi put boravio u našoj zemlji 2002. godine. I odmah se zaljubio u nju. Kontrast mora, jezera i planina je opčinio ovog uglednog turističkog poslenika, koji je nekoliko godina kasnije u saradnji sa svojim kolegom došao na sjajnu ideju.

“Ovo je već pomalo zaboravljeno tržište za naše goste, zbog cjelokupne  situacije na ovim prostorima. Svi pamtimo neka pređašnja vremena, kada je Crna Gora Njemcima bila omiljena destinacija. Sada se stiču uslovi da se to uzajamno povjerenje ponovo izgradi. Oduševljen sam onim što Crna Gora ima da ponudi. Od bogate istorije i tradicije, do prelijepih plaža, ali i hotelskih kompleksa koji zadovoljavaju sve apetite našeg probirljivog tržišta. Mnogo toga se sredilo i izgradilo od moje prethodne posjete, i ja sam zaista impresioniran.  Napravili smo plan i koncept koji je simbolično dobio naziv ‘Kampanja za Crnu Goru 2017/18’, čiji je glavni cilj da približimo turistima ljepote, kulturu i uslugu u Crnoj Gori. Prethodna četiri dana smo obišli hotele, lokalitete i sve znamenitosti vaše obale. I iskreno vjerujem da ima šta da se ponudi našim klijentima. Vrlo je važno istaći i da smo dobili punu podršku ambasadora Crne Gore u Njemačkoj dr Ranka Vujačića” – ističe Lange.

Cilj ove dvojice turističnih pregaoca je jasan. Njihovim klijentima se moraju približiti sve ljepote Crne Gore, a “posebno Bara koji je čaroban”.

“Obišli smo sve lokalitete od Ulcinja do Herceg Novog. A Baru smo posvetili posebnu pažnju. Ovo je grad multikulturalnosti, bogate istorije i tradicije i kako vi volite da kažete ‘na dvije čarobne obale’. Bili smo i u hotelu ‘Kalamper’ kojim smo oduševljeni i koji će vjerovatno već ovog ljeta ugostiti naše prve klijente. Zaista je izlišno trošiti riječi o ljepoti obale, kako morske tako i jezerske, o Starom Baru, i brojnim spomenicima kulture. Puni utisaka, ali i odlične saradnje sa vlasnicima brojnih hotela, direktorima i  menadžerima, sa puno entuzijazma putujemo u Berlin” – ističu u glas Kovačević i Lange.

 

Na jednostavno pitanje šta bi to mogla biti prednost naše zemlje kod turista iz Njemačke, odgovor je bio jasan.

“Sve što imate da ponudite, a nije poznato turistima iz naše zemlje. Vidite, naši turisti mnogo vode računa o uslovima njihovih godišnjih odmora. Oni se dugo planiraju. Zbog političke situacije u Turskoj, kao i u Sjevernoj Africi, a zbog bukiranosti Španije i Italije, ovo je sada prava šansa za Crnu Goru.Stabilna je situacija u zemlji, uradili ste dosta na infrastrukturi, imate uslugu i za one koji žele luksuz, ali i da manje plate. Njemački turista je proračunat. Vjerujte da vi imate sada da ponudite isto što i oni, ali po povoljnim cijenama. I to može biti jedan od ključnih faktora u njhovom izboru. Za Crnu Goru zna starija populacija, ali je nama cilj da ovom kampanjom zainteresujemo mlađe. Sada postoji i direktna avio linija Podgorica-Berlin dva puta nedjeljno. Turista je u vašoj zemlji iz Berlina za nešto više od dva sata. Pa to su sve prednosti kojih ranije nije bilo. Sa ovom kampanjom ciljamo na post sezonu, dakle na dolazak turista već u septembru i oktobru ove godine. Iz prostog razloga što svi oni koji su željeli da na odmor idu u jeku sezone, buking odradili znatno ranije. Već iduće godine, sa lijepim impresijama koje će ponijeti nakon ove, vjerujem da ćemo povratiti povjerenje turista iz Njemačke” – zaključuju razgovor za Radio Bar i Bar Info Kovačević i Lange.

Izvor: Bar.info